21.5.12

Brezel, Brötchen, Baguel!


Brezel, Baguel, Brötchen --- Τα ψωμάκια μου

Συνταγή για γερμανικά ψωμάκια σήμερα! Πεντανόστιμα ψωμάκια για το πρωινό ή το βραδυνό μας, όπως ακριβώς τα φτιάχνουν στη Γερμανία. Brötchen, που είναι τα κανονικά ψωμάκια, Baguels τα στρόγγυλα με την τρύπα και Brezel τα καφέ με το αλάτι. Δοκιμάστε τις συνταγές και καλή όρεξη!!!

  Όλα πεντανόστιμα και όλα με το ίδιο ζυμάρι.
Είναι ακριβώς το ίδιο ζυμάρι που έφτιαξα την περασμένη εβδομάδα πίτσα...


Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1,5 με 2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι, λίγη ζάχαρη

Εγώ, η τεμπέλα, ρίχνω όλα τα υλικά στο μεγάλο μπωλ, και τα ζυμώνω με το ζυμωτηρι του μίξερ για 10 λεπτά της ώρας. Το σκεπάζω το μπωλ με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μου. Όταν φουσκώσει, χωρίζω τη ζύμη στα τρία και ξεκινώ δουλειά.
Πλάθω τα ψωμάκια στο σχήμα που θέλω, σάντουιτς, μπάγκελς, μπρέτσελ και τ'αφήνω στο ταψί να φουσκώσουν και πάλι.

Τα ψωμάκια τα αλείφω με γάλα και τα πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω στους 220 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.

Σε μία κατσαρόλα βάζω νερό να βράσει. Όταν κοχλάσει το αποσύρω από τη φωτιά.



Τα μπάγκελ τα έχω πλάσει με μια τρύπα στη μέση. Μόλις φουσκώσουν τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα για 30'' το καθένα. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα βάζω στο ταψί μου. Δεν αλείφω τίποτα άλλο επάνω τους. Ψήνω στους 220 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.



Τα μπρέτσελ τα έχω πλάσει σε σχήμα μπρέτσελ. Στην κατσαρόλα με το βραστό νερό βάζω 2 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού. Βουτάω τα ψωμάκια στο νερό αυτό για 30''. Όταν ανέβουν  στην επιφάνεια, βγάζω με τρυπητή κουτάλα. Ψήνω στους 220 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.

Όταν είναι πολύ φρέσκα γίνοται υπέροχα σάντουιτς και την επόμενη μέρα απίστευτα τοστ. Όσα περισσεύουν τα βάζω στον καταψύκτη και τα ξεπαγώνω κάθε πρωί μεμονωμένα. Εγώ τα βάζω 30'' στο φούρνο μικροκυμάτων.